?> Snoekbaars voorkeur voor spiering als aas | www.spieringkopen.nl

Heden ten dage mogen we stellen dat de snoekbaars de meest populaire roofvis is. Was het in de jaren ’80 nog de snoek die de scepter zwaaide, tegenwoordig telt Nederland meer snoekbaarsvissers dan snoekvissers.

De oorzaak van de groeiende populariteit is tweeledig. Enerzijds kun je de snoekbaars tegenwoordig in elk water verwachten. Was vroeger namelijk nog de stelregel dat de snoekbaars alleen een voorkeur heeft voor een harde bodem, diep en helder water. Vandaag de dag is deze stelregel op de schop gegaan en weten we dat we de snoekbaars overal kunnen verwachten. Anderzijds is de populariteit van de snoekbaars gestegen door de verbeterde technieken. Vroeger viste men slechts met een schuifpen. Het laatste decennium hebben technieken als ‘verticalen’, dropshotten’ en ‘trollen met pluggen’ een enorme vlucht genomen.

Behalve bij de laatste techniek komt de aasvis om de hoek kijken. Oeverloze discussies zijn gevoerd over de grootte van de aasvis. De snoekbaars eet aasvis van alle afmetingen. Het is vooral de snoekbaarsvisser die een voorkeur heeft voor grote of kleine aasvissen, niet de snoekbaars.

De spiering geldt als voorkeursaas nummer 1 voor de snoekbaars (en vaak ook voor de snoekbaarsvisser). Op de Waddenzee wordt doorgaans de grotere
spiering gevangen en op het IJsselmeer de middel spiering. Onze kleine spiering is gevangen op de Waddenzee.

Verse spiering middel